Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2017 21:54 - АЙСБЕРГА НА БЕЗОПАСНИТЕ ХРАНИ
Автор: divkotak36 Категория: Други   
Прочетен: 652 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
АЙСБЕРГА НА БЕЗОПАСНИТЕ ХРАНИ Ще изкажа своето становище, по разразилия се скандал по повод използването на двоен стандарт за Безопасност на хранителните продукти предназначени за Западна и Източна Европа. Това обаче е върха на айсберга. Аз стигнах до извода, че съществува още едно обстоятелство в хранителната верига на хората много по-коварно и криещо не по-малко опасни последици за здравето на потребителите. Това е пълноценността на хранителните продукти определяща тяхната полезност за състоянието на организма. Хранителните продукти преди всичко трябва да са безопасни, но това не гарантира тяхната полезност в смисъл, да доставят всички хранителни вещества по вид и количество необходими за безпроб-лемното съществуване на хората. Коварството на това изискване е в това, че човек може много дълго време да съществува без да получава достатъчно по вид, количество и пълноценност необходимите хранителни продукти, без да се проявяват сериозни болестни състояния. Това е така защото Бог е създал човека като една изключително резервирана система с много голям жизнен резерв. Независимо каква храна консумираме по вид, в човешкия организъм тя се разгражда на аминокиселини(АК), от които се синтезират хиляди белтъци. Те са основния градивен елемент на човешкото тяло и психика. В изграждането на човешкия организъм участват 22 АК, от тях 8 са незаменими аминокиселини (НАК). Наричат се незаменими т. к. те немогат да се синтезират в човешкия организъм и се налага да се внесат от вън с храната. Известни са с наименованията си : валин, левцин, изолевцин, треонин, метионин, фенилаланин, триптофан и лизин. Останалите 14 АК също се доставят с храната.Тези от тях, обаче, които недостигат, организма е в състояния да ги синтезира от наличните в него АК, затова те се наричат заменими аминокиселини (ЗАК). Въпреки, тяхното изключително важно значение за съществуването и функционирането на човешкия организъм. Липсата на някоя от тях се оценява с по – нисък риск т. к. тя може да бъде синтезирана в човешкия организъм. „Незаменимите аминокиселини не могат да бъдат синтезирани от животинския организъм, единствения начин да се набавят е чрез храната. Растенията и микроорганизмите могат да синтезират всички необходими аминокиселини, затова при тях няма незаменими аминокиселини.” [ Уикипедия, свободната енциклопедия] Липсата дори на една от НАК възпрепятства нормалния биосинтез на белтъците и има фатални последствия за организма на човека. Затова е необходимо храната да съдържа в достатъчно количество всяка една от НАК. Следователно по съдържащите се в хранителните продукти НАК, ензими, макро и микроелементи, може и трябва да се съди за пълноценността на хранителните белтъчини. Това не се прави и все още не е въведен критерии за пълноценност на хранителните продукти. Непълноценните храни са бомба с закъснител, която гърми след месеци, години, 2 или 3 поколения. Най - напред тези взривове се констатират при децата. При проведени експерименти с ученици от Русе въпреки увеличената физическа активност, намалените въглехидрати те са напълняли с 8%. „Българска бъбречна асоциация” провежда 3 годишни изследвания с 5860 деца и констатира, че 12,6% от тях са с затлъстяване. Проведени са съвместни изследвания от български и американски лекари свързани с причините за възникване на деменция. Констатирали са: „ Убиец номер две е бедната на хранителни вещества храна. Заради начинът, по който се отглеждат животните и наторяват растенията, нашата храна е бедна! В сравнение с 1923 г., по-голямата част от продуктите са изгубили дори 80% от хранителните вещества. За да си доставите същото количество градивни вещества за организма, трябва да ядете 5 пъти повече. Това не е нормално - за да имаш здрав мозък, трябва да си дебел! Замяната на един проблем с друг не е разумно, нали?” Крайно време е да се каже, че е променен здравния статус на хората поради консумация на непълноценни хранителни продукти, а в някои случаи и вредни за здравето. Любимата мантра, която непрекъснато се повтаря е „Причината за влошения здравен статус е начина на живот”. Начина на живот оказва влияние, но не е определящ и в никакъв случай неможе да компенсира вредното въздействие на непълноценните храни. Още по-голяма опасност представлява обстоятелството, че селскостопанските производители, за да запазят конкурентоспособността на произвежданата продукция са принудени да увеличават количеството на използваните минерални торове, което още повече ще влоши състоянието на почвата и напълно ще унищожи останалите малко органична материя (ОМ) и почвени бактерии. По този начин ще се влезе в спиралата на самоунищожение. Известно е, че първоизточник на АК са бактериите и най - вече почвените микроорганизми(бактерии) заедно с ОМ в почвата и растенията растящи върху нея. Те са първото стъпало на хранителната верига за човешката популация т. к. бактериите осигуряват хранителната среда на растенията и им отдават по този начин енергията която са получили при разграждането на ОМ. Следователно тяхната популация ще оказва влияние до последното стъпало на хранителната верига на което се намира човека. Това налага да се обърне изключително сериозно внимание на състоянието на почвата и по-конкретно на наличните в нея ОМ и почвени бактерии. Почвата десетилетия е подлагана на разрушителна експлоатация и унищожение с цел максимализиране на добивите. Унищоженото плодородие на почвата от постоянното използване в значителни количества минерални торове, хербециди, пестициди и нейната разрушаваща технологична обработка се компенсира с непрекъснатото внасянето на още по-големи количества минерални торове. И се получава така, че колкото повече минерални торове се внасят в почвата, толкова повече се унищожава нейното плодородие. В някои литературни източници се изнася, че плодородието на почвата се определя от наличието на ОМ и почвени бактерии, но нищо не се казва, че полезността на хранителните продукти за човешкия организъм силно зависи от тяхното наличие в достатъчно количество в почвата. Въобще тези понятия като пълноценност и полезност на хранителните продукти рядко се използват, да не кажа пропускат. В последно време научни изследвания косвено ги потвърждават, като ги свързват с продуцирането на АК, но не в този аспект. Ето защо, наличието на органична материя и почвени бактерии в почвата трябва да се възприема като важен индикатор и предпоставка за получаване на безопасни и пълноценни, полезни за здравето на потребителите хранителни продукти способни да дадат пълния набор АК и преди всичко НАК, ензими, макро и микроелементи. Характера на моите интереси ми даде възможност да придобия представа за състоянието на голяма част от почвата на страната. Данните с които разполагаме в 70% от случаите съответстват на показания в приложения Протокол от Изпитване на почвата в лаборатория на SGS. Синтезирано показано в Табл. 1 Табл. 1 Наличие на органична материя : 2, 67 ± 0,45 норма ( 5 – 6 ) % Наличие на Калций : 29 450 ± 1473 мг / кг норма 180 мг /кг Фосфор - елементарен в усвоима форма: 218 ± 17 мг / кг норма 50 мг /кг Калий : 1815 ± 127 мг / кг норма 125 мг / кг Магнезий : 5411 ± 271 мг / кг норма 50 мг / кг На основание събрания статистически материал за химическия състав на почвата от повечето региони на страната може да се направи извода, че почвата се намира в критично състояние, с изключително ниско съдържание на ОМ, средно от порядъка на (2,5- 3)% при норма (5 – 6) % съгласно приетите стандарти в САЩ, като някъде достига (1,6 -2)% предимно в южна България. Почвата е силно калцирана, при което наличието на калция надвишава нормата хиляди пъти. Това обстоятелство силно намалява плодородието на почвата. Също така се вижда, че в почвата има значителни количества макро и микроелементи, обаче в свързано с калция състояния. Това е изключителен резерв, на който не се обръща внимание. Предпочита се да се внасят недостигащите макро и микро елементи под формата на минерални торове, като най-често свързващото вещество(носителя на макро и микро елементи) е калций, който още повече калцира (закислява) почвата. Закислените почви са ниско продуктивни и са подложени на силна ерозия – така се унищожава плодородна почва. За да се компенсира това вредно въздействие се внасят вещества които да неутрализират нейния киселинен характер. Получава се верижен процес при който непрекъснато се унищожава естественото плодородие на почвата. Съгласно приетата класификация в САЩ за такава почва се казва че се намира в състояние на клинична смърт( все още е жива). В почвата има някакъв живот. Там милиарди и трилиони микроорганизми (бактерии), денонощно се трудят като разграждат ОМ за да си набавят енергия за съществуване и оцеляване. Като вторичен продукт се синтезират АК, които се използват за хранителна среда на растенията и разграждат наличните калциеви съединения съдържащи в големи количества макро и микроелементи. Освободените макро и микроелементи заедно с почвените бактерии, гъбите и ензимите на кореновата система те се привеждат в усвояема от растенията форма. По този начин те ги превръщат в хранителен продукт за растенията, носещ космическа енергия акумулирана в макро и микроелементите при тяхното възникване, слънчева енергия акумулирана в ОМ използвана от почвените бактерии и енергията от труда на неизброимото количество почвени бактерии и хора. В случая най - деликатния момент, игнориране труда на неизброимото количество почвени бактерии. Искаме да живеем на далавера, ползвайки безвъзмездно труда на нашите първи помощници почвените бактерии. Обаче всеки труд трябва да се заплаща. Бактериите се трудят за да получат своя дял от произведената с тяхна помощ от растенията продукция, във вид на ОМ акумулирала в себе си огромно количество слънчева енергия. За средните широчини тя е от порядъка на 3000 – 5000 ккал./кв.м. Ако не им дадем полагащата им се ОМ, обричаме ги на глад, те ще загинат, или ще дават непълноценна продукция (АК), в резултат на това растенията също ще произведат непълноценна продукция, следователно и хората ще получат такава продукция – няма да го има пълния набор АК, включително и НАК. Тук е тясното място, причината за получаване на непълноценни хранителни продукти! Ако не се вземат бързи, адекватни, ефикасни и ефективни мерки състоянието на почвата след около 9-10 години може да предизвика икономическа и екологична криза в страната, изразяваща се в рязко намаляване на добивите от селскостопанска продукция, която освен това няма да бъде пълноценна, създаваща риск за здравето на хората. Или да тръгнем по утъпканата вече пътека да отглеждаме растенията с минерални торове. Само че трябва да се има пред вид, че за производството на тези минерални торове се изразходва огромно количество енергия от фусилни горива от порядъка на 60 МДж/дек по мнение на селскостопански специалисти. Също така, че минералните торове неподобряват плодородието на почвата, а го влошават, което ще увеличи още повече енергийните разходи и тяхното производство ще стане икономически неизгодно. Също така, че суровините източници за промишлино получаване на макро и микроелементите са на привършване. За непълноценността на хранителните продукти съществува още една причина. Тя е недостатъчната слънчева енергия от спектрална гледна точка, която получават най вече оранжерийните растения. Всичко се свежда до получаване на слънчева енергия. Хората и животните немогат директно да я използват. Те я получават чрез храната, а там тя не е такава каквато трябва да бъде. Поради полупрозрачните покрития в оранжериите постъпва ограничен слънчев спектър. С колкото е намален слънчевия спектър с толкова е намалена и пълноценността на получените хранителни продукти. Вид има съдържание няма. И като се има предвид на каква почва се отглеждат оранжерийните растения, стигащи до хидропони технологии тяхната пълноценност е символична. По - скоро те са опасни за здравето на потребителите отколкото полезни. Следващата причина за влошаване пълноценността на хранителните продукти е провежданата селекцията в селското стопанство, която е насочена предимно към получаване на по-големи добиви от единица площ и други показатели в интерес на търговците. Рядко може да се срещне оценка за пълноценността на хранителния продукт в резултат на проведената селекция. Това най-лесно може да се констатира при хлебната пшеница, като се сравнят хранителните показатели на сортовете пшеница използвани преди нейното промишлено производство и днес. Загубени са ценни ензими, които са възпрепятствали развитието на плесени, гъби и други патогени, в стомашно чревния тракт, като по този начин се е осигурявал висок имунитет на хората. От изнесеното до тук може да се направят следните Изводи: 1. Налице са сериозни основания да се твърди, че причината за влошения здравен статус на хората е непълноценността на хранителните продукти. 2. Основен показател за пълноценност на хранителните продукти трябва да бъде наличието в достатъчни количества на АК , с най-голямо относително значение на НАК, ензими, антиоксиданти и минерали поддържащи здравословна микрофлора в стомашночревния тракт. 3. Плодородието на почвата е силно влошено поради налагащото се масово използване на минерални торове, хербециди , пестициди и други промишлени технологии прилагани в селското стопанство. 4. За получаване на целия набор на АК и преди всичко на НАК трябва да се възстанови плодородието на почвата, като се възстанови в достатъчно количество наличието на ОМ и почвени бактерии. Това е алфата и омегата за получаване на пълноценни хранителни продукти. 5. Спешно трябва да се вземат мерки за подобряване плодородието на почвата като се промени парадигмата в селското стопанство. От „Максимален добив от единица площ” да стане „Максимална ефективност при добивите от единица площ”, каквато е била хилядолетия.



Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: divkotak36
Категория: Други
Прочетен: 3627
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031